Sortuj według: Malaga prowincja

10 najlepszych tapas w Maladze

Historia tapas sięga daleko w przeszłość a same tapas przyjmują formę przedmiotu tożsamości nie tylko narodowej, ale lokalnej, bo każdy region szczyści się swoimi miejscowymi specjalnościami. 

Malaga, położona w samym centrum Andaluzji, to doskonałe miejsce aby poznać esencję hiszpańskiej kuchni i kulturę tapas.

Poniżej wybraliśmy 10 najlepszych naszym zdaniem tapas z Malagi, których musicie spróbować podczas wizyty na Costa del Sol i które znajdziecie w praktycznie każdym barze i restauracji.

Najlepsze tapas w Maladze - film

 

Ajoblanco - Chłodnik czosnkowy

Ajoblanco, dosłownie tłumaczony jako "biały czosnek", to zupa serwowana na zimno znana też jako białe gazpacho. Robi się ją z chleba, mielonych migdałów, czosnku, wody, oliwy z oliwek i soli, czasem dodaje się także ocet. To ciekawe danie tradycyjnie podaje się z winogronami, plastrami melona lub jabłka. Warto wiedzieć, że co roku 2 września w miejscowości Almáchar celebruje się el Día del Ajoblanco.

Albondigas en salsa de almendras - Pulpety w sosie migdałowym

Albondigas en salsa de almendras, pulpety w sosie migdałowym to jedne z cudownych wynalazków kuchnii malagijskiej. Przekonacie się sami, że w każdym miejscu sos smakuje zupełnie inaczej, a i tak będziecie mieć ochotę na więcej. Jako, że Hiszpania jest jednym z największych producentów migdałów na świecie, nie zaskakuje fakt, że potrawy z dodatkiem tych orzechów są tak popularne w tym kraju.

Boquerones en vinagre - Sardele marynowane w occie

Bądźcie pewni, że Boquerones en vinagre znajdziecie w każdym tapas-barze w Maladze. Te świeże sardele, które występują tylko w okolicach Malagi, marynowane są w occie albo w mieszance octu z oliwą z oliwek, doprawiane czosnkiem oraz pietruszką. Caña w towarzystwie boquerones pomoże Wam zapomnieć o całym świecie, założymy się?

Ensalada malagueña - Sałatka malagijska

Ensalada malagueña  to bardzo znana letnia sałatka w prowincji Malaga. Jej bazą są gotowane ziemniaki, do których dodaje się pomarańcze, drobno posiekaną cebulę, dorsza oraz zielone oliwki. W malagijskich barach znajdziecie zarówno tradycyjne wersje tego przysmaku jak i nowe próby odtworzenia klasyku. Na zdjęciu artystyczna wersja sałatki według José Carlosa Garcíi, szefa kuchni nagrodzonego gwiazdką Michelina.

Ensaladilla rusa - Rosyjska sałatka 

Ensaladilla rusa przypomina dobrze nam znaną sałątkę warzywną. Mówi się, że to danie zostało wynalezione w dziewiętnastowiecznej Rosji, Hiszpanie co prawda zachowali nazwę, ale każda rodzina dodaje do niej co innego. To bez wątpienia jedna z najbardziej popularnych przekąsek, w barach oczekujcie, że otrzymacie wersję z ziemniaków, tuńczyka, marchwi, jajka i dużej ilości majonezu, czasem dodaje się też oliwki i groszek.                      

Fritura malagueña - Smażone rybki po malagijsku

Fritura malagueña, czyli ryby i owoce morza smażone na głębokim tłuszczu, podawane zawsze z plasterkiem cytryny, to jedne z moich ulubionych dań. Nie ma nic lepszego niż tapa albo talerz pełen świeżych rybek, kalmarów czy typowych dla Malagi sardeli - boquerones. Najlepsze fritury znajdziecie w barach na plaży - chiringuitos, w których można zamówić ryby z ostatnich połowów. Szukajcie miejsc, w kórych jest pełno ludzi, najlepiej Hiszpanów, warto poczekać, bo przynajmniej będziecie mieć pewność, że znajdziecie tam jedzenie najlepszej jakości.         

Gambas al Pil-Pil - Czosnkowe krewetki

Wszyscy kochają Gambas al Pil-Pil, pyszne smażone krewetki, które znajdziecie w zasadzie w każdym menu. Podawane w pikantnej oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku, chili i pietruszki, doprawionej papryką i białym winem. Zachowajcie względną ostrożność bo to danie dociera na stół bardzo gorące, a oliwa pryska wokół. Nie pozwólcie aby sos się zmarnował, maczany w nim chleb to niebo w gębie. 

Pipirrana malagueña - Sałatka Pipirrana


Pipirrana malagueña, znana też jako Salpicón de mariscos, to letnia orzeźwiająca sałatka składająca się z mieszanki pokrojonej w drobną kostkę cebuli, pomidora, ogórka, czerwonej i zielonej papryki, przyprawionej solą, pieprzem, oliwą z oliwek oraz octem na bazie sherry. Pipirrana zawiera także owoce morza, przeważnie ośmiornicę lub krewetki. 

Porra antequerana - Chłodnik z Antequery


Porra antequerana pochodzi z andaluzyjskiego miasteczka Antequera, leżącego niecałą godzinę drogi od wybrzeża, to pochodna znanego wszystkim gazpacho. Ten chłodnik składa się z suszonych pomidorów, chleba, czosnku, oliwy z oliwek i papryki, jest znacznie gęstsza niż tradycyjne gazpacho i zazwyczaj podaje się ją w formie tapas. Na wierzchu, zupa zawsze posypana jest kawałeczkami jamón serrano albo posiekanym tuńczykiem w towarzystwie przepiórczych jaj. Muszę się przyznać, że to moja słabość w okresie letnim, nie ma nic lepszego podczas upałów! 

Tortilla de patatas - Hiszpański omlet

Kiedy po raz pierwszy spróbowałam Tortilli de patatas byłam zaskoczona i zachwycona jednocześnie. Ten gruby hiszpański omlet różni się znacząco od tego znanego nam od dziecka, bo oprócz jajek zawiera smażone ziemniaki, zeszkloną cebulę, sól i pieprz. To danie serwowane przeważnie w plastrach jako tapas, czasem podaje się je na kawałku chleba z majonezem lub alioli przekute wykałaczką, w formie pinchos, bardzo często też spotkacie się z kanapką z tortillą - bocadillo de tortilla de patatas. 

Restauracja Bodega El Patio 

Bardzo dziękujemy restauracji Bodega El Patio w Maladze za gościnność i możliwość nakręcenia filmu.

Adres:
Calle Salvador Espada Leal, 10
29002 Málaga, Hiszpania

Telefon:
+34 685 03 46 43

Jeśli zamiast ryb i mięsnych tapas, wolicie wegetariańskie przysmaki to w Maladze znajdziecie także kilka ciekawych miejsc dla wegetarian i wegan.

Udostępnij artykuł

Komentarze