Restauracje w Barcelonie - kuchnia katalońska

Wiedzieliście, że kuchnia katalońska zaliczana jest do najlepszej na świecie? Może to przesada, ale nie można zapomnieć, że tacy szefowie kuchni jak Ferran Adrià, Jordi Cruz, czy bracia Roca nieźle namieszali na kulinarnej mapie świata.

Z tego krótkiego przewodnika dowiecie się gdzie zjeść nowoczesne kreacje kulinarne regionu a z drugiej strony gdzie poczuć oddech katalońskiej tradycji.

Jak mawiają Katalończycy: “Bon profit!”.

El Jardí de l'Àpat

El Jardi Apat

Klasyczna katalońska restauracja? Nie pomylicie się odpowiadając 'El Jardí de l'Àpat’. Spodziewajcie się wszystkich tradycyjnych dań zaczynając od xatonada (sałatka z dorsza ze specjalnym sosem) przez bunyols de bacallà (pyszne smażone kluseczki z dorszem), smażone kalmary, botifarrę (katalońską kiełbasę) aż po typowe karczochy. 

Wskazówka - Ta restauracja znajduje się w pobliżu Parku Güell, który przez większą część roku zamykany jest około 20:00 - 21:00. Dobrym pomysłęm jest wybranie się na spacer i zakończenie fantastycznego dnia w tej restauracji. 

Warto spróbować: Specjalnością El Jardi są calçots - unikalny typ szalotki typowy dla Katalonii. Te słodkie cebulki wypełnione są po brzegi smakiem, który uwierzcie, nie łatwo będzie zapomnieć. Katalończycy opracowali doskonały sos, który jeszcze bardziej wydobywa specyficzny smak tych delicji. Jeśli chcecie ich spróbować wybierzcie się do Barcelony w sezonie między lutym a kwietniem.

Adres:
Calle Albert Llanas, 2 - Torre ( Plaça Sanllehy), Barcelona.
tel. 932 857 750
Godziny otwarcia:
pon.: zamknięte
wt. - niedz.:13:00 - 16:00  20:30 - 01:00

La Biblioteca Gourmand

La Biblioteca Gourmand

A gdyby tak katalońska kuchnia w odmłodzonowej wersji i interpretancji młodego kucharza? Szef kuchni restauracji La Biblioteca - Salvador Galvez urodził się i wychował w Barcelonie i zachwyci Wasze kubki smakowe twórczymi wersjami katalońskich klasyków, np. pierożkami czy katalońskimi serami, dodając od czasu do czasu szczyptę międzynarodowych akcentów. Produkty używane w kuchni pochodzą z lokalnych upraw i hodowoli.

Wskazówka - Jeśli pojawicie się na miejscu około 20.00 to bardzo prawdopodobne, że restauracja będzie pusta. Ruch zaczyna się około 21.00. 

Warto spróbować: Smakosze-ryzykanci na pewno będą chcieli spróbować ‘Cap i Pota’ czyli wołowego gulaszu opartego głównie na wołowym wysku i nóżkach. Jeśli nie jesteście aż tak odważni to tartar absolutnie nie pozostawi Was obojętnymi.

Adres
Junta de Comerç, 28, Barcelona.
tel. 934 126 221
Godziny otwarcia:
pon. - sob.:13:00 - 16:00 20:00 - 23:30
niedz.: zamknięte

Can Cortada

Can Cortada Restaurant

Nie ma piękniejszej restauracji w Barcelonie niż Can Cortada, która jest niczym innym niż XVI -wiecznym domem gospodarskim przekształconym w szykowny, lokal o eklektycznych wnętrzach. Kiedy idziesz do Can Cortada przygotuj się nie tylko na jedzenie, ale na doświadczenie. Spróbujecie tu między innymi: katalońskich wędlin, ślimaków, anchois z L’Escala, królika czy botifarry.

Wskazówka - Nie jest tanio...Dlatego to idealne miejsce na celebrację specjalnej okazji z kimś wyjątkowym.

Warto spróbować: Jeśli nie chcecie wyjść z pustym portfelem na danie główne możecie zamówić na przykład grillowaną botifarrę z Garrigi. Ta typowa biała kiełbasa serwowana jest z białą fasolką.

Adres:
Av. de l’Estatut de Catalunya, Barcelona.
tel. 934 272 315
Godziny otwarcia:
pon. - niedz.: 13:30 - 16:00 20.30 - 23.30

Can Culleretes

Can Culleretes

Can Culleretes to najstarsza restauracja w Katalonii i druga w Hiszpanii, otwarta zostałą w 1786 i do tej pory ma się świetnie. Nic dziwnego, że restauracja z tak długą historią oferuje tradycyjne potrawy, które pokochacie. Serwują wszystkie klasyczne dania, w tym takie, które są tradycyjne do tego stopnia, że nie znajdziecie ich w przeciętnym katalońskim domu - np. dzik czy kuropatwy.  

Wskazówka - Spodziewajcie się, że restauracja zostanie zamknięta podczas miesięcy letnich. Tradycją już jest, że gdy właściciele wyjeżdżają na wakacje, lokaz zostaje zamknięty.

Warto spróbować: Na “Pica Pica" składają się trzy dania z ryb i owoców morza, które zabiorą wasze kubki smakowe w podróż po katalońskim wybrzeżu bez ruszania się z Barcelony. Jeden z naszych czytelników szczególnie poleca gulasz z dzika, który znajdziecie w menu jako 'Jarret de porc senglar'.

Adres:
Carrer d'en Quintana, 5, Barcelona
tel. 933 176 485
Godziny otwarcia: 
pon.: zamknięte
wt. - sob.: 13:30 - 16:00 21:00 - 23:00
niedz.: 13:30 - 16:00

Balmes/Rossello

Balmes/Rosello

Spośród wszystkich wymienionych restauracji, Balmes/Rosello jest prawdopodobnie najmniej tradycyjną jeśli chodzi o katalońską kuchnię. Oprócz klasyków, menu zawiera dania w zasadzie z całego świata. Nie oznacza to, że typowe dania zamawiane przez miejscowych , takie jak anchois, karczochy, calçots czy botifarra nie są najlepszej jakości, bo zdecydowanie są!

Wskazówka - Mimo, że lokal otwarty jest przez cały wieczór, kolację tak naprawdę zaczyna się serwować od 20:30, przyjazd o wiele wcześniej może okazaćsię niezbyt dobrym pomysłem, a zamiast kolacji będziecie zmuszeni zamówić tapas...

Warto spróbować: Chociaż karczochy to sezonowe specjały, tutaj smakują niesamowicie o każdej porze roku, szczególnie polecane są w kwietniu, maju i czerwcu.  Poproście też o 'Pizza Catalana', podawaną z białą i czarną borifarrą oraz jajkami.

Adres:
Carrer Balmes, 129 bis (róg Rosselló), Barcelona.
tel. 93 451 54 00
Godziny otwarcia:
pon. - niedz.: 13:00 - 00:00

Najlepsze katalońskie restauracje w Barcelonie - mapa