Gastronomiczna podróż po jesiennych fiestach w Andaluzji

Jesień to czas imprez gastronomicznych, które kończą okres zbiorów i pozwalają cieszyć się wspaniałym smakiem warzyw, owoców i produktów charakterystycznych dla tej pory roku. 

Właśnie teraz rozpala się w kominkach i piecach. Przygotowuje się dania z darów natury jakie przynosi nam jesień. A więc nie może zabraknąć w naszym menu: pigwy, grzybów, kasztanów, fig. Przygotowujemy potrawy z  kuropatwy, królika, dzika, jelenia. A oprócz tego na naszym stole gości wiele warzyw, które są dostępne przez cały rok. 

To idealny czas dla osób, które lubią spacery, urządzają wycieczki blisko natury. W tym okresie z podróży wrócisz z plecakiem pełnym kasztanów. Jest szansa, że ci się poszczęści i trafisz na grzyby. W Andaluzji jest wiele miejsc idealnych, aby - przy okazji wędrówek pieszych - zbierać owoce lasu. 

A oto niektóre propozycje jesiennych fiest w Andaluzji, gdzie można wybrać się z całą rodziną, bo jesień jest piękna w tym regionie

Fiesta kasztanów

 

kasztany

 

Alcaucín (prowincja Malaga) odbywa się co roku fiesta, która ma bardzo starą tradycję. Znana jest jako Dzień Kasztana (Día de la Castaña). W tym roku święto to odbędzie się 7 listopada. Jej uczestnicy spotykają się na głównym placu miasteczka piekąc kasztany. Hiszpania jest krajem gdzie rosną kasztany jadalne. Owoce te są bardzo lubianym przysmakiem i symbolem jesieni. Podczas Dnia Kasztana odbywają się na placu imprezy o charakterze ludycznym skierowane do całych rodzin. 

Fiesta o znaczeniu regionalnym bardzo popularna w całej prowincji i poza jej granicami.

Więcej informacji:

Urząd Miasta w Alcaucín
T:.952510002

XIX Dni Mikologiczne w “Parque Natural Sierra Norte de Sevilla”

 

grzyby

 

To propozycja dla tych, którzy uwielbiają włóczyć się po lesie szukając w jego runie skarbów. W listopadzie odbywają się Dni Mikologiczne w Parku Naturalnym Sierra Norte de Sevilla (mikologia to dział biologii zajmujący się badaniem grzybów) "Jornadas Micológicas en el Parque Natural Sierra Norte de Sevilla". Uczestnicy wybierają się na wycieczkę do parku naturalnego, aby szukać różnych gatunków grzybów, uczyć się rozpoznawać je i systematyzować. To interesujące wyjście do lasu odbywa się pod okiem ekspertów i przewodników z  el Jardín Botánico El Robledo.

Więcej informacji:

Urząd Miasta w Constantina
T:. 955880700

Targi iberyjskiej szynki i wieprzowiny

 

Iberyjska szynka

 

Wielkie święto hiszpańskiej szynki i wieprzowiny (jamón y cerdo ibérico) odbywa się co roku w Aracena  w trzeci weekend października. Jeśli chcecie spróbować jak smakuje szynka iberyjska krojona w specjalny sposób, aby powstał cieniutki, prawie przezroczysty plaster nie ma jesienią lepszego miejsca w Andaluzji. 

Fiesta odbywa się na targu mięsnym, na który zjeżdżają rolnicy i hodowcy świń iberyjskich z całego regionu. Impreza cieszy się ogromną popularnością wśród mieszkańców jak i turystów. Podczas fiesty odbywają się degustacje, a także konkursy na najlepszy produkt. 

Inną fiestą dedykowaną szynce iberyjskiej także o znaczeniu regionalnym (Singularidad Turística Provincial) jest  La feria del jamón de Campillos. Obchodzona jest w listopadzie właśnie w Campillos (prowincja Malaga).

Więcej informacji:

Fair iberyjskiej szynki i wieprzowiny: 
Urząd Miasta w Aracena - Huelva
T:. 959126276

Fair Campillos szynki:
T. 952723254
M.:628206953

Fiesta moszczu winogronowego

 

Winogrona

 

Jednym z  najbardziej oczekiwanych wydarzeń jesieni jest Fiesta Winogronowego Moszczu (Fiesta del mosto). Ta impreza prezentuje wielki skarb ziemi andaluzyjskiej jakim są winogrona i wytwarzane z niego produkty. Święto to obchodzi się w ostatnią sobotę listopada w miasteczku Atajate (prowincja Malaga).

Fiesta odbywa się  na głównym placu. To tam co roku unosi się niesamowity aromat winogron i orzeźwiającego mosto świeżo sfermentowanego i gotowego do spożycia. Do białego rana odbywają się degustacje i imprezy towarzyszące temu świętu. 

Podczas fiesty jest możliwość wyboru, degustacji i zakupu wina bezpośrednio od właścicieli winnic, bez pośredników. To produkt przygotowywany według starych receptur, metodą naturalną. Podczas święta popularyzuje się szlak winnicami Rondy, gdzie znajduje się 21 wytwórni wina (bodegas). 

Więcej informacji:

Urząd Miasta w Atajate - Serranía de Ronda - Málaga
T:. 952183504

Fiesta oliwek

 

Oliwa z oliwek

 

Kto nie lubi dobrej oliwy: aromatycznej, o pięknym soczystym kolorze? Jeśli nie wyobrażasz sobie kuchni bez oliwy z oliwek nie możesz przegapić fiesty, która ma miejsce na początku grudnia. La Fiesta de la Aceituna odbywa się tradycyjnie od wielu lat w miejscowości Martos. 

To święto celebrujące początek sezonu zbioru oliwek, gdy zbieracze wyruszają do gajów oliwnych. Zbiór rozpoczyna się  8 grudnia.

*Ciekawostka. Wiecie, że to właśnie Martos jest największym producentem oliwy z oliwek na świecie. Twierdzi się, że jednej z najlepszych. 

Więcej informacji:

Urząd Miasta w Martos
T:. 953704005

strona pigwy

 

pigwa 

 

Nie ma lepszej pory roku, aby zdobyć smaczne, dojrzałe owoce pigwy. Jesień to czas pigwy i przetworów z niej robionych.  Bardzo popularnym daniem pigwowym jest  carne de membrillo casera, inaczej nazywane dulce de membrillo. To słodki deser bardzo popularny w Hiszpanii. Do jego przygotowania potrzebujemy świeżych pigw oraz cukru. Powstaje galaretowaty, aromatyczny deser.

Więcej przepisów i metod jedzenia pigwy oraz możliwość degustacji dojrzałych owoców będziemy mieli podczas la Fiesta del Membrillo, która odbywa się w Zagrilla pod koniec października.To wielkie święto pigwy, która towarzyszy hiszpańskiej kuchni od setek lat. Wykorzystywana jest do przyrządzania syropów, win, konfitur, deserów. 

Więcej informacji:

Informacja Turystyczna w Priego de Córdoba
T:.957708420

Partia Tosantos

 

prażone kasztany

 

To fiesta, która ma miejsce  pod koniec października lub na początku listopada. Jest związana z kulturą i tradycją chrześcijańską. To święto uczczenia wszystkich świętych i męczenników.

W  Kadyksie znana jest jako "Fiesta de Tosantos". Odbywa się jesienią po zbiorach płodów ziemi i owoców. Świętu towarzyszą produkty i wyroby typowe dla tej pory roku: pieczone kasztany, słodkie ziemniaki, orzechy włoskie, migdały. Przygotowuje się do jedzenia pączki i słodkie kości umarłych (huesos de santos). Dominują autentyczne smaki jesieni. 

W różnych częściach  Andaluzji święto to obchodzone jest w różny sposób i przybiera różne nazwy. Chociaż jego przesłanie jest takie samo. Na terenach położonych na północ od Kordoby zapala się świece podczas uroczystego obiadu. Przyrządza się tradycyjną potrawę gachas de leche.

Dzień Rodzynek. El Borge

 

rodzynki

 

Malutkie miasteczko El Borge w prowincji Malaga, liczące zaledwie 1000 mieszkańców, znane jest jako największy producent rodzynek w Hiszpanii. Aby podkreślić wagę tego lokalnego produktu jak i ważnej pozycji miasteczka na rodzynkowym rynku pod koniec września obchodzi się Dzień Rodzynek (Día de la Pasa).

To okazja, aby poznać cały proces produkcji rodzynek, które zajmują ważną pozycję w większości kuchni europejskich. Organizowana jest degustacja lokalnych produktów. Podczas rodzynkowego święta można spróbować regionalnego wina, domowej kiełbasy oraz gazpacho - słynnej hiszpańskiej zupy podawanej na zimno, którą w każdym regionie przyrządza się trochę inaczej.

Więcej informcji:

Urząd Miasta w El Borge
T:.952512033

Dzień zupy Perota

 

Sopa Perota

 

To fiesta nie mająca jeszcze długiej tradycji, ale zdobywająca coraz więcej zwolenników. Znalazła już swoje stałe miejsce w kalendarzu jesiennych imprez gastronomicznych. Święto zupy Perotaobchodzone jest w pierwszy weekend października w Álora. To impreza mająca podkreślić szczególną pozycję w lokalnej kuchni jaką zyskała zupa znana jako  Perota. Było to danie serwowane niegdyś pracownikom, rolnikom kończącym ciężką pracę na polu. Do przygotowania zupy wykorzystywało się produkty, które miało się pod ręką, warzywa, które urosły w ogródku. Miała sycić, być pożywna i gęsta. 

  

Do zupy dodawało się chleb, ziemniaki, paprykę, szparagi, cebulę, czosnek i pomidory. Zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu i szybko zaspokaja głód. Będąc w Álora podczas fiesty koniecznie musisz spróbować tego lokalnego dania. 

Dniowi zupy Perota towarzyszy rynek gdzie swoje wyroby wystawiają lokalni rzemieślnicy i rolnicy. Co roku rozstawianych jest około 50 stoisk. 

Więcej informacji:

Urząd Miasta w Álora
T:.952 49 61 00

Mapa