Kuchnia hiszpańska - Tortitas de camarones

Jeśli wybieracie się na południe Hiszpanii to grzechem byłoby niespróbowanie flagowej przekąski wybrzeża - tortillitas de camarones czyli placuszków z krewetkami. Ten przepis typowy jest przede wszystkim dla kuchni Costa de la Luz czyli okolic Kadyksu.

Dla tych, którzy choć mają wielką ochotę, w najbliższym czasie na wakacje się nie wybierają, mamy przepis, który przyniesie Wam zapach hiszpańskiej bryzy do domu. Łatwy, szybki i co najważniejsze: będziecie oblizywać palce i planując wyprawy na Wybrzeże Światła.

Poziom trudności: Średni

Czas: 50 minut

Składniki na tortillitas de camarones

1 szklanka malutkich krewetek

3/4 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mąki z ciecierzycy

1 i 1/2 szklanki wody albo wywaru rybnego

1/2 łyżeczki soli

Szczypiorek

Świeża pietruszka

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie placuszków z krewetkami

- Szklankę o pojemności 250 ml napełniamy do wysokości 3/4 mąką pszenną i dopełniamy mąką z cieciorki. Przesypujemy wszystko do miski.

- Siekamy szczypiorek oraz pietruszkę i razem z  solą dodajemy do miski.

- Na koniec dodajemy krewetki oraz wodę bądź wywar rybny. Mieszamy do powstania płynnej, jednorodnej masy.

- Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, kiedy się nagrzeje nakładamy po łyżce ciasta formując placuszki. Smażymy po obu stronach aż do zezłocenia.

Wiedzieliście, że...?

Początki tego przepisu datuje się na XVI - XVII wiek. Istnieją różne teorie odnośnie konkretnego miejsca jego powstania, mówi się o zatoce Kadyksu i konkretnie o mieście San Fernando.

Wiadomo na pewno, że duży wkład w jego popularyzację miał Juan Vargas i jego synowa María Picardo z restauracji Venta de Vargas. 

Zmiany wprowadzane w przepisie sprawiły, że tortillitas są dziś dużo lżejsze i cieńsze. Wystarczy dodać nieco wody gazowanej zamiast zwykłej i uzyskamy typowe dla tego dania kruche, chrupiące brzegi.

Jednym z najpopularniejszych miejsc, które serwują tortillitas de camarones w Kadyksie jest Casa Balbino. Ludzie ustawiają się tam w długie kolejki aby spróbować tego typowego dla tego miejsca rarytasu, dziennie sprzedaje się tam około 1000 placków. 

Jeśli podobał się Wam ten przepis powinniście sprawdzić też jak przygotować perfekcyjne fideua.

Gdzie znaleźć najlepsze placuszki z krewetek w Kadyksie?