10 najlepszych dań hiszpańskich

Wielu najsłynniejszych szefów kuchni, mających wyrobioną markę na świecie,  pochodzi właśnie z Hiszpanii. Są restauracje w Katalonii czy w Kraju Basków, w których trzeba zarezerwować stolik nie z miesięcznym, ale nawet z rocznym wyprzedzeniem. Jakie są najsłynniejsze dania hiszpańskie? Oto lista tych, które musicie spróbować podczas wakacji w Hiszpanii.

Patatas bravas

Patatas bravas

Kuchnia hiszpańska nie jest pikantna. Jednym z wyjątków od tej reguły są, uwielbiane przez wszystkich, patatas bravas. Są to pokrojone w kostkę usmażone ziemniaki, przypominające tradycyjne frytki tylko w innym niż tradycyjny kształcie. Patatas bravas je się z pikantnym czerwonym sosem.  W zależności od regionu sos ma trochę inny skład, jest ognisty lub łagodniejszy w smaku. 

Paella

Paella

Aby spróbować najlepszej paelli musisz wybrać się do Walencji.  To tutaj właśnie w połowie XIX wieku, nad brzegiem jeziora  Albufera powstała pierwsza paella. W podstawowym wydaniu tego dania najważniejszymi składnikami są kurczak i królik. Jest też wersja z owocami morza. Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia,  w którym jest przygotowywana. Podawana jest jako danie główne. Często je się ją na wolnym powietrzu. Wynajmij wakacyjny dom w Walencji i rozkoszuj się specjałami tutejszej kuchni.

Gazpacho

Gazpacho

Nie ma nic, co może bardziej ochłodzić i przynieść ulgę podczas letnich upałów - oczywiście oprócz zimnego prysznica - niż miseczka zimnego gazpacho. To wyjaśnia dlaczego to danie pochodzi z najcieplejszego i najbardziej na południe wysuniętego regionu kontynentalnej Hiszpanii - Andaluzji.

Składniki gazpacho to połączenie posiekanych lub potarkowanych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli oraz oliwy z oliwek, wody, octu winnego i soli. Jako wykończenie chłodnika - pokrojone w kostkę ogórki, cebulka, pomidory i listek bazylii. 

Jamón Ibérico (Szynka iberyjska)

Jamon serranoNie ma chyba baru w całej Hiszpanii, w którym nie zobaczyłbyś udźca szynki iberyjskiej. Najczęściej powieszone są nad blatem baru lub bezpośrednio nad głowami klientów. Soczysta szynka to najbardziej charakterystyczny produkt hiszpański, odzwierciedlający tutejszą gastronomię, który trzeba spróbować. Podawana często jako tapas. Hiszpanie produkują ponad 40 milionów szynek rocznie.

Calamari (Kalmary)

Smażone kalmary

Kalmary są tylko potwierdzeniem tego, że wszystko smażone w głębokim tłuszczu smakuje wybornie. Są typowym daniem w Hiszpanii, w szczególności w miejscowościach nadmorskich. Podawane jako przekąski lub komponowane z daniem głównym. W każdej wersji są pyszne. 

Często kalmary traktowane są jako tapas i dostaniemy porcję do piwa lub wina. Najlepiej smakują skropione sokiem z cytryny.

Pulpo a la gallega (Ośmiornica)

Pulpo a la gallega

Ośmiorniczka to kulinarna ikona hiszpańskiej Galicji. Nie można, będąc w tym regionie, nie spróbować rarytasu tamtejszej kuchni. Każdy w Hiszpanii wie, że jeśli chcesz spróbować ośmiorniczki to tylko spędzając wakacje w Galicji. Gotuje się ją z papryką, solą morską, na oliwie z oliwek i podaje z krojonymi drobno ziemniakami. 

Tortilla Española

Tortilla de patatas

Trudno znaleźć podobną potrawę w kuchniach innych krajów. Tortilla española to królowa hiszpańskich przystawek, tapas i przekąsek. Idealna, aby "rzucić coś na ząb", albo przygotowywana jako danie główne. To odmiana omletu przyrządzanego z jajek z dodatkiem ziemniaków i innych składników. Smażona jest na oliwie. Istnieją liczne odmiany tortilla española. Są wersje z cebulą lub ze szpinakiem, z fasolą bądź z grzybami. 

Crema catalana

Crema catalana

To kremowa zupa, deser - jak sama nazwa wskazuje - pochodząca z hiszpańskiej Katalonii. W smaku i konsystencji przypominająca crème brûlée z Francji. To słodkie danie nazywa się też crema de Sant Josep czyli krem Świętego Józefa. Aby uzyskać efekt karmelizowanego cukru na powierzchni kremu używa się specjalnego naczynia nazywanego ferro por cremar.

Chorizo

Chorizo

To tradycyjna hiszpańska kiełbasa wieprzowa o bardzo wyrazistym zapachu. Słodka papryka wędzona jest jednym z głównych składników kiełbasy. Pozostawia w ustach na długo charakterystyczny smak. Są różne rodzaje chorizo; wersje słodkie, łagodniejsze i pikantne. Chorizo jest podawane jako dodatek do dań, a najczęściej jako przystawka do piwa i wina. 

Fabada asturiana

Fabada asturianaTo główna potrawa jednego z najzimniejszych hiszpańskich regionów - Asturii. Podawana na gorąco, idealna, aby się ogrzać. To proste chłopskie jadło zyskało sławę w całej Hiszpanii. Składniki la fabada to wędliny takie jak chorizo, morcilla i lacón, czasem dodatkowo dodaje się boczku.  Do tego fasola, papryka. Powstaje zawiesista zupa fasolowa z mięsną wkładką. To potrawa o wyrazistym smaku i zapachu.