Sortuj według: Malaga miasto

10 najlepszych barów serwujących tapas w Malaga

10 najlepszych miejsc, aby spróbować świetne tapas.

Wybierz się na odkrywanie smaków najlepszych tapas w stolicy Costa del Sol. Bary te znalazły się na naszej liście the best i mieszczą się w centrum miasta, niedaleko siebie. Jeśli w którymś z lokali nie znajdziesz miejsca, udaj się do następnego, w którym na pewno będzie wolny stolik lub stanowisko przy barze.

Cafe-Bar Mercado Atarazanas

 

 

Cafe-bar Mercado Atarazanas położony jest w samym centrum Malagi, na głównym rynku miasta -Atarazanas. Bar i jego tapas są przykładem co znaczy pojęcie "świeże" produkty. Składniki, z których komponuje się przekąski pochodzą bezpośrednio z rynku. To tam bar zaopatruje się w produkty, warzywa, owoce, które zawsze są dobrane tak, aby były charakterystyczne dla danej pory roku. Wszystko musi być najlepszej jakości.

Miejsce to jest dość hałaśliwe, możemy spodziewać się dużego ruchu przy barze. Jednak zazwyczaj znajdziemy jakieś wolne krzesła, aby móc spróbować pysznych kanapeczek podawanych do piwa lub wina. Na pewno nie rozczarujecie się. Serwują tu wyśmienite tapas, którym towarzyszy przyjemna atmosfera lokalu i w dodatku nie zapłacicie dużego rachunku. 

Polecam - przede wszystkim smażone przekąski z ryb (pescado frito lub  pescado a la plancha), boquerones (anchois), calamares (kalmary), rosada a la plancha (morszczuk z grilla w czosnku i pietruszce),  brocheta de gambas (szaszłyki z krewetek), pulpo (ośmiornica). Fantastycznie smakuje tomate picado con anchoa (sałatka z pomdorów z anchois),  

Godziny otwarcia i adres - 9.00 – 15.00 poniedziałek- sobota. Zamknięte w niedzielę. Mercado de Atarazanas, Calle Atarazanas 10, 29005 Málaga.

Jeśli lubisz przekąski mięsne polecam Bar Cafeteria El Yerno (stoisko 218) znajduje się po drugiej stronie hali i ma opinię świetnego baru.

El Refectorium Catedral

 

 

El Refectorium w La Malagueta otworzył swoje podwoje w 1972 roku. Lakal uznawany jest za lidera jeśli chodzi o specjały typowo malageńskie.

Mają wyśmienite jedzenie. Właściciel baru Sergio Ramírez dba o to, aby menu było urozmaicone i oddawało koloryt lokalnej kuchni, typowej dla obszaru Morza Śródziemnego. Zawsze można liczyć na  świeże ryby z  zatoki Malagi, czerwone krewetki z obszaru Garrucha w Almeri, jagnięcinę z Burgos i czerwonego tuńczyka z Barbate.

Polecam - Guiso de bacalao con garbanzos (dorsz z ciecierzycą), arroz negro con sepia  (sepia z czarnym ryżem), croquetas caseras con jamón ibérico (krokiety z szynką iberyjską), ajoblanco (chłodnik z czosnkiem i migdałami).

Godziny otwarcia i adres - 13:00 – 17:00 i 20:00 – 00:00, zamknięte w niedzielę po południu oraz w poniedziałek. Calle Postigo de los Abades 4, 29015 Málaga - 952218990 website.

Taberna Uvedoble

 

 

Chociaż znajduje się w centrum Malagi jednak łatwo ją przegapić i z pewnością będziesz tego żałował. Taberna Uvedoble jest cenionym miejscem, określanym przez znawców kuchni jako nowa generacja  "gastrobarów" czy też "gastrotapas." Minimalistyczny i nowoczesny wystrój nadaje temu miejscu zupełnie innego charakteru niż mają zwyczaj tradycyjne andaluzyjskie bary. Tawerna sprawia wrażenie czystej, jasnej i modernistycznej.

Polecam - tataki de atún con porra Antequerana  - to sztandarowe danie lokalu (tuńczyk w pomidorach i z gęstym sosem czosnkowym), ensaladilla Rusa con gambas (sałatka warzywna z krewetkami), bacalao con patata y alioli de piquillos  (dorsz ziemniakami, z czosnkiem, papryką i majonezem), fideos negros con calamaritos de Málaga (kalmary z czarnym makaronem fideos).

Godziny otwarcia i adres - 12:00 – 16:00 i 20:00 – 24:00 od poniedziałku do piątku. Calle Cister, 15 29012, Málaga - 951248478 website.

KGB - Kisko Garcia Bar

 

 

 "KGB", w której rządzi szef kuchni Kisko Garcia z Kordoby, powstała w miejscu istniejącego tu wcześniej baru Manzanilla.

KGB to, jak sama nazwa wskazuje, "gastronomia  w iście szpiegowskim wydaniu"

Kisko Garcia wyrobił sobie markę pracując z kucharzem  Jose Carlos Garcia w "El Cafe de Paris". Zdobył swoją gwiazdkę  Michelin szefując w Cordoba's El Choco restaurant. 

Polecam - wizyta w KGB to gwarancja autentycznej kulinarnej przygody. Połączenie tradycyjnej andaluzyjskiej kuchni z azjatyckimi specjałami. Na przykład  flamenquines Cordobeses czy tortillitas de Camarones de Cádiz serwowane są obok chińskich sajgonek. Menu na pewno was zaskoczy oryginalnością, a przede wszystkim niepowtarzalnym smakiem.

Godziny otwarcia i adres - Calle Fresca, 12. 29015 Málaga. 

Taberna Las Merchanas

 

 

Trudno o bardziej hiszpański bar jak Taberna Cofrade Las Merchanas. Od podłogi do sufitu urządzona jest w atmosferze jednego z najbardziej celebrowanych świąt w Andaluzji - Wielkanocy. Każdy detal nawiązuje do tej tradycji chrześcijańskiej. Lokal pełen jest wielkanocnych artefaktów. 

Są m.in. obrazy Jezusa na krzyżu, figurki całej procesji zakapturzonych, która odbywa się w Wielkanoc, dewocjonalia i ryciny przedstawiające postaci świętych. Las Merchanas funkcjonują w Maladze od 4 lat i trafiły w zapotrzebowanie mieszkańców jak i turystów. Ludyczno-religijny wystrój i tradycyjna kuchnia przyciągają wszystkich, którzy szukają lokalnego kolorytu.  

Las Merchanas znajduje się w małej, wąskiej uliczce ciągnącej się od  Plaza Martires. Nie przykuwa uwagi krzyczącą witryną czy spektakularnymi ogródkami piwnymi. 

Polecam: Warto zamówić  croquettes (krokiety), ensalada de tomates con atun (sałatkę z pomidorami i z tuńczykiem),  patatas bravas (ziemniaki bravas),  ensaladilla rusa (sałatka warzywna). Rewelacyjne są montaditos de la cresta są to proste kanapeczki z białego pieczywa z pikantnym mięsem. 

Godziny otwarcia i adres - 12:30 do 16:30 / 20:00 do 23:30 codziennie. Calle Mosquera 5, 29008 Málaga. 

Bodega-bar El Pimpi

 

 

Bodega-bar El Pimpi to miejsce mające swoją silną pozycję na mapie gastronomicznej Malagi. El Pimpi, to jeden z bardziej rozpoznawalnych lokali jeśli chodzi o bary tapas w Andaluzji.

Być może jedzenie nie zachwyci tak jak w innych wymienionych tutaj barach, jednak atmosfera, historia i magia miejsca powodują, że chce się tu zaglądać. Nowy, odkryty taras daje niesamowite widoki podczas letnich, gorących dni na oświetlony  Alcazaba oraz rzymski teatr.

Tu zawsze spotkamy tłumy turystów rozmawiających w różnych językach świata. Nie ważne o jakiej porze roku i o jakich godzinach. El Pimpi tętni życiem.  

Polecam - słodkie wina z Malagi, sałatki, talerz z serowymi przekąskami. Koniecznie trzeba spróbować tostas i molletitos, są to pyszne mini-kanapeczki.. Warto spytać o surtido de tostas Pimpi , bacalao y salmorejo. Fantastyczne są  quesos de cabra czyli kozie sery. 

Godziny otwarcia i adres - 10.00–03.00 poniedziałek - niedziela. Calle Granada, 62, 2015 Málaga - 952228990 website.

Bodeguita el Gallo

 

 

 

Bodeguita el Gallo znajduje się na ulicy  Calle San Agustin, w jednej z najbardziej malowniczych części Malagi. Dosłownie za rogiem mamy muzeum Picassa. Warto, po intensywnym dniu muzealnego zwiedzania, wstąpić do El Gallo i zrobić sobie przerwę próbując tutejszej kuchni.

To rodzinna restauracja. Pepe Vega pieczołowicie pilnuje, aby przygotowywane dania były zgodne z przepisami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Nacisk kładzie się na proste, zdrowe potrawy po przystępnej cenie.  

Polecam - magro con tomate (wieprzowina w sosie pomidorowym), huevos rotos con jamón (tortilla z jajkiem i szynką), flamenquines caseros, croquetas de puchero. Obowiązkowo trzeba spróbować wina z Malagi.

Godziny otwarcia i adres - 12:00–16:00 i 20:00–00:00 poniedziałek - sobota. Niedziela 12:00–16:00. Calle San Agustín 19, 2015 Málaga - 654553963. 

Cerveceria Los Gatos

 

 

W samym sercu zabytkowego centrum Malagi, na Plaza Uncibay trafimy do Cerveceria Los Gatos

Wskazywany jest jako najlepszy bar w Maladze. Obsługa w szczególności zasługuje na słowa pochwały. Każdy będzie tu sprawnie i przyjaźnie obsłużony. Do każdego drinka dostaniemy bezpłatne tapas. I w dodatku są to wyśmienite przekąski.

Szefem Cerveceria Los Gatos jest Miguel. Podobny bar tapas o tej samej nazwie prowadził z powodzeniem w Madrycie przez 30 lat.  Kilka late temu postanowił otworzyć lokal w swoim rodzinnym mieście. W ten sposób w Wielkanoc 2012 roku otwarto Cerveceria Los Gatos. Ciekawostką jest pochodzenie nazwy baru. "Los gatos" (kotami) nazywa się z przekąsem mieszkańców Madrytu.

Polecam  - salmón con queso de cabra y cebolla caramelizada, (łosoś z serem kozim i cebulą karmelizowaną), gambas con alioli, ( krewetki w sosie czosnkowym), montadillos (kanapki z mięsem), Warto skusić się na anchovy with tomato and grilled solomillo (stek z pomidorami i anchovy).

Godziny otwarcia i adres - 11:00– 01:00 poniedziałek– niedziela. Plaza Uncibay 9, 29008 Málaga - 952222340.

Cortijo de Pepe

 

 

Nie ma lepszego miejsca, aby spróbować tradycyjnego andaluzyjskiego jedzenia w malageńskim wydaniu. Cortijo de Pepe położony jest przy Plaza de la Merced i jest popularnym miejscem spotkań mieszkańców Malagi. Bar zapraszana na bardzo smaczne tapas w przystępnych cenach. 

Można powiedzieć, że Cortijo de Pepe przeszedł sprawdzian czasu. Został otwarty 40 lat temu, w 1971 roku. Z powodzeniem funkcjonuje do dziś. 

Polecam - specjalnością lokalu jest  montadito de lomo  (kanapka z polędwicą), pimiento del Piquillo (papryczki z pieca),  habas con jamón  (fasola z szynką, cebulą i czosnkiem). Ponadto bar oferuje szeroki wybór serów i szynek iberyjskich.

Godziny otwarcia i adres - 12:30 – 16:00 i 20:00– 01:00 środa - poniedziałek. Zamknięte we wtorek. Plaza Merced, 2, 29012 Málaga - 952224071 website.

El Tapeo de Cervantes

 

 

El Tapeo de Cervantes znajduje się obok Teatro de Cervantes. Jest nie tylko jednym z najpopularniejszych barów tapas w Maladze, ale także jednym z najmniejszych. Miejsce znajdzie tu jedynie 28 osób. Najlepiej zarezerwować wcześniej stolik lub pozostanie nam czekać na wolny. Zdecydowanie warto, jedzenie serwowane w El Tapeo jest doskonałe.

Bar prowadzony jest przez Argentyńczyka, który mówi biegle w kilku językach. El Tapeo de Cervantes, pomimo swej miniaturowej przestrzeni, jest bardzo popularnym miejscem spotkań. 

Siostra właściciela El Tapeo tuż za rogiem otworzyła swój bar. Oba lokale mają bardzo podobne menu. Z tym, że w El Meson de Cervantes jest zdecydowanie więcej przestrzeni.

Polecam -  jamon ibérico  y queso manchego (szynka iberyjska i ser z La Manczy), croquetas caseras de pollo con mermelada de piña (krokiety domowe z kurczakiem i z marmoladą z ananasa), porra antequerana (rodzaj gęstej zupy pomidorowej), tostas de anchoas, salmón y sardinillas  (tosty z sardynkami i łososiem), revuelto de salmón y espinacas (jajecznica z wędzonym łososiem i szpinakiem).

Godziny otwarcia i adres -  Calle Cárcer, 8, 29008 Málaga - 952609458 website.

Mapa. Bary w Malaga.

 

Udostępnij artykuł

Komentarze

X
Wygraj voucher o wartości 750€!
Zapisz się do naszego newslettera i wygraj 750€ na najbliższe wakacje w Hiszpanii. Wybieraj spośród ponad 7500 nieruchomości.

 Wygraj voucher o wartości 750€!