Boże Narodzenie w Hiszpanii - 10 tradycyjnych słodkości

Święta Bożego Narodzenia to prawdziwa gratka dla miłośników słodyczy. Hiszpańskie słodkości są głęboko zakorzenione w tradycji arabskiej, większość z nich wyrabiana jest z niezwykle popularnych tu migdałów, miodu i aromatycznych przypraw. Każda z prowincji szczyci się swoimi jedynymi w swoim rodzaju wyrobami, więc postarajcie się nie przegapić tych najbardziej typowych przysmaków bożonarodzeniowych wybierając się w grudniu do Hiszpanii.

Roscón de Reyes

Roscon de ReyesCzyli Ciasto Trzech Króli, to słodki chlebek w kształcie pierścienia ozdobiony kolorowymi, kandyzowanymi owocami, czasem wypełniony bitą śmietaną. To ciasto jada się 6 stycznia w towarzystwie gorącej czekolady na śniadanie albo podwieczorek. Znajdziecie je w każdej ciastkarni w Hiszpanii tuż przed świętem Trzech Króli.

Turrón

TurronTurrón znany na świecie jako nugat to chyba najbardziej typowy przysmak pojawiający się na hiszpańskich stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. To wyrób pochodzenia arabskiego, który wytwarzany jest z migdałów i miodu. Dwa najważniejsze i tym samym najbardziej znane rodzaje turronów to: wyrabiany w górskiej wiosce niedaleko Alicante - miękki turrón z Jijony oraz twardy turrón z całymi migdałami z Alicante.

Obecnie oprócz migdałów dodaje się także różnego rodzaju orzechy, czekoladę, aromaty, jajka oraz marcepan. Spróbowanie tych smakołyków to punkt obowiązkowy podczas hiszpańskich świąt!

 Polvorones i mantecados

PolvoronesPolvoron jest typowym świątecznym produktem cukierniczym Andaluzji. Te najbardziej znane produkowane są w miejscowości Estepa niedaleko Sewilli. Mantecados sa bardzo podobne do polvorones ale do ich wyrobu używa się smalcu - stąd ich nazwa, bo manteca znaczy tyle co smalec. Te niezwykle kruche ciasteczka są lekkie i najlepiej jeść je w towarzystwie gorącej herbaty. Znajdziecie je w przeróżnych smakach i na pewno spotkacie je w każdym hiszpańskim domu podczas tych świąt. 

Neulas

Neulas z Alicante Te kruche rurki je się przez okrągły rok ale to typowy kataloński przysmak, który najbardziej cieszy wraz z cavą i turronem podczas Bożego Narodzenia. Neulas to nic innego jak cieniutke wafelki przygotowane z mąki, białek, masła, cukru i soku z cytryny, które po zrolowaniu tworzą rurki. Te tradycyjne nie zawierały dodatków, ale na pewno spotkacie się z neulas wypełnionymi turronem, polane czekoladą albo podawane jako dodatki do lodów i deserów.

Zdj. Emi Yañez

Casadielles

CasadiellesTo typowe asturyjskie smażone, podłużne kluski wykonane na bazie masy z mąki pszennej wypełnione mieszanką mielonych orzechów, cukru i anyżu, stąd też ich specyficzny zapach. W zależności od miejscowości używa się różnego rodzaju orzechów, cukier zastępuje miodem, czasem smażenie zamienia się na pieczenie w piekarniku. Podawane na zimno lub ciepło, zawsze otoczone cukrem.

Zdj. Gonmi

Panellets

PanelletsSłodycze typowe dla Katalonii, Ibizy i Walencji, w Sewilli znane jako empiñonados. Panellets to małe ciastka i ciasteczka w różnych kształtach, głównie okrągłe, wykonane przeważnie z marcepanu (pasty z migdałów i cukru). Najbardziej popularne są panellets pokryte orzeszkami piniowymi. Najlepiej smakują w towarszystwie słodkiego wina.

Zdj. Emi Yañez

Mazapán

MarcepanCzyli dobrze nam znany marcepan. To bardzo typowy deser bożonarodzeniowy pochodzenia arabskiego. Te słodycze oparte na bazie migdałów i cukru cieszą się ogromną popularnością, jednak najbardziej poważany i sławny jest marcepan z Toledo.

Goxua

GoxuaGoxua spotkacie odwiedzając Kraj Basków. To prawdziwa bomba smaków dostępna w dwóch wersjach: podawane w pojedynczych porcjach tak jak np. natillas albo w formie ciasta, krojonego na mniejsze porcje. Goxua składa się z warstwy śmietany, biszkoptu i kremu budyniowego polanego grubą warstwa karmelu. Skuście się bo naprawdę warto!

Zdj. Javier Lastras

Tronco de Navidad

Tronco de NavidadTronco de Navidad to nic innego niż znana nam rolada z biszkoptu i słodkiego kremu przykryta grubą warstwą polewy czekoladowej. Rowki w czekoladzie sprawiają, że polewa wygląda jak kora, a samo ciasto jak pień. Rolada dekorowana jest przeważnie liśćmi ostrokrzewu, żurawiną oraz marcepanowymi figurkami.
To ciasto ma przypominać o kłodzie drewna, którą wkłada się do kominka i która rzekomo ma palić się przez 12 dni Bożego Narodzenia.

Zdj. Tamara Barragán

Roscos de vino

 Rosco de vinoTo bożonarodzeniowe smakołyki przypominające kształtem obwarzanki. Roscos są typowym przysmakiem w okolicach Malagi, a specyficzny smak zyskują dzięki dodatkowi słodkiego wina z tego regionu wytwarzanego z winogron typu Muscatel. Przepis na te pyszności jest bardzo stary a w każdej miejscowości spotkacie się z różnymi wariantami tych słodkości. W miejscowości Monda, niedaleko Marbelli ale też w innych wsiach i miasteczkach wytwarza się tradycyjne roscos w domach, chociaż ten zwyczaj z każdym rokiem zanika na rzecz produkcji masowej.

Zdj. Galletas para Matilde